Nintendogs review (DS)

★ ★ ★ ★ ☆ Een virtuele pluizenbol in je broekzak

In de wereld van gaming zijn er maar weinig ervaringen die zo vertederend zijn als het hebben van je eigen digitale huisdier. Denk aan de rage van de Tamagotchi’s in de jaren ’90. Een spel dat precies dat gevoel weet te vangen is Nintendogs voor de Nintendo DS.

In deze review bekijken we het spel “Nintendogs” voor de Nintendo DS.Shigeru Miyamoto

Het verhaal van Nintendogs begint vele jaren voordat het de twee schermen van de Nintendo DS veroverde. In de jaren 90 werkten de creatieve breinen achter EarthBound en Pokémon samen met Shigeru Miyamoto aan een prototype voor een huisdierspel genaamd Cabbage. Hoewel Cabbage nooit het licht zag, legde het de basis voor wat later Nintendogs zou worden. Het idee kwam bij Miyamoto zelf op toen hij met zijn familie een hond adopteerde, wat hem inspireerde om een spel te maken dat de vreugde en verantwoordelijkheid van het hebben van een huisdier zou bevatten.

Het oorspronkelijke concept voor Nintendogs was grootschalig, met plannen voor vijftien verschillende versies, elk met een uniek hondenras. Uiteindelijk werd echter besloten om de scope te verkleinen naar vier versies, met telkens zes verschillende hondenrassen. Dit maakte het debuggen van het spel haalbaarder voor de ontwikkelaars en zorgde ervoor dat spelers het gevoel kregen dat ze hun nieuwe huisdier daadwerkelijk uit een kennel kozen.

Het spel start dan ook met het openen van een deur naar de kennel waarin je een keuze maakt uit het hondenras en nadien drie puppy’s ziet spelen waarin je jouw toekomstige beste vriend mag uitkiezen.

Duitse herder pups in de kennel

Verschillende versies, verschillende rassen

Er zijn verschillende versies van het spel beschikbaar. Dit zorgt er meteen voor (als je meerdere versies hebt) dat je gerust verschillende manieren van opvoeden kunt hanteren, al is het maar als experiment.

SpelHondenrassen
Chihuahua & Friends
Chihuahua & Friends
Chihuahua
Yorkshire Terriër
Duitse Herder
Cavalier King Charles-spaniël
Sheltie
Boxer
Labrador & Friends
Labrador & Friends
Labrador Retriever
Dwergschnauzer
Dwergpoedel
Dwergpincher
Welsh Corgi Pembroke
Shiba Inu
Dachshund & Friends
Dachshund & Friends
Dwergteckel (dachshund)
Beagle
Shih Tzu
Mopshond
Golden Retriever
Siberische Husky
Dalmatian & Friends
Dalmatiër & Friends
Dalmatiër
Boxer
Duitse herder
Yorkshire Terriër
Golden Retriever
Beagle

Stemcommando’s

Toen Nintendogs in 2005 werd uitgebracht voor de Nintendo DS, betoverde het al snel gamers over de hele wereld. Het spel maakte optimaal gebruik van de mogelijkheden van de DS, met aanraakgevoelige bedieningselementen en stemherkenningstechnologie die spelers in staat stelden om hun hondjes te aaien, trucjes te leren en zelfs commando’s te geven via de microfoon van de DS.

Elke actie wordt beloond met schattige reacties en geluiden die je doen glimlachen. Het spel moedigt spelers aan om een sterke band op te bouwen met hun virtuele metgezel, net zoals ze dat zouden doen met een echt huisdier. Het beste deel? Je kunt het spel op elk moment uitschakelen en weer oppakken wanneer het jou uitkomt. In tegenstelling tot echte huisdieren, blijven je virtuele metgezellen altijd even blij en gezond, ongeacht hoe lang je ze niet hebt bezocht. Dit zorgt voor een zorgeloze ervaring waarbij je altijd kunt genieten van de aanwezigheid van je digitale huisdier, zonder je zorgen te hoeven maken over de zorg die echte huisdieren vereisen.

Hoewel de leercurve in het begin misschien wat uitdagend lijkt, vooral bij het trainen van de puppy, wordt het al snel een verrijkende ervaring naarmate we meer tijd investeren en ons bewust worden van de individuele behoeften van onze honden.

Virtuele wandelingen

Naast het verzorgen en trainen van je hond, biedt Nintendogs ook tal van andere activiteiten om van te genieten. Van het meenemen van je hond voor wandelingen in het park tot het deelnemen aan behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden, er is altijd iets te doen om de band met je virtuele hond te versterken. Bovendien speelt het concept van winkelen en budgetbeheer een rol in hoe we voor onze virtuele metgezel zorgen. We moeten onthouden dat elke hond, naast zijn ras, zijn eigen unieke kenmerken heeft, en het is belangrijk dat we hiervan op de hoogte zijn om hem op de juiste manier te verzorgen en te geven wat hij nodig heeft.

Daarnaast zijn er kleine extra’s die ervoor zorgen dat er toch wat variatie zit bij het uitvoeren van dezelfde routines. Tijdens een wandeling kunnen we bijvoorbeeld voorwerpen tegenkomen die niet in de winkels te koop zijn.

Beeld en geluid

De realistische weergave van de verschillende hondenrassen, inclusief details zoals de vacht, draagt enorm bij aan de geloofwaardigheid van het spel. De levensechte animaties en geluidseffecten (snuffelen, blaffen,…) versterken ook de immersie van het spel. De muziek blijft altijd opgewekt en stoort nooit tijdens het spelen. Bovendien wordt de muziek regelmatig onderbroken om het spel een realistischere sfeer te geven.

De reacties van de dieren zien er levensecht uit

Herspeelbaarheid

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om Nintendogs na enkele weken opnieuw op te starten. De herspeelbaarheid van het spel hangt af van verschillende factoren:

  • Ontsnapping aan stress: Nintendogs biedt een ontspannende ervaring waarin spelers kunnen ontsnappen aan de dagelijkse stress en zich kunnen onderdompelen in de zorg voor virtuele huisdieren. Echte dieren staan er ook om bekend een uitstekende manier om van stress af te komen te zijn.
  • Verbondenheid: Spelers kunnen een sterke emotionele band ontwikkelen met hun virtuele huisdieren in de loop van het spel. Elke eigenschap van het spel is zorgvuldig ontworpen om een diepe band met je hond op te bouwen. Dit moedigt ons aan om meer tijd door te brengen met onze trouwe metgezel, hem nieuwe trucjes te leren en gewoon te genieten van zijn schattige aanwezigheid.
  • Nostalgie: Het spel na lange tijd opnieuw spelen kan een gevoel van nostalgie oproepen en herinneringen oproepen aan eerdere speelsessies.

Conclusie

Nintendogs heeft zeker weten een blijvende indruk achtergelaten op gamers van alle leeftijden. Het spel dompelt spelers opmerkelijk onder in de hele routine van wandelen, verzorgen en voeden van een virtueel wezen. Met zijn onweerstaanbare charme en diepgaande gameplay heeft het spel een speciaal plekje veroverd in de harten van miljoenen spelers wereldwijd. Als je ooit hebt gedroomd van het hebben van een schattig huisdier dat in je broekzak past, dan is Nintendogs het spel voor jou!

Van ons krijgt dit spel een mooie 4/5.

Er zijn maar twee minpunten:

  • De activiteiten kunnen nogal herhalend overkomen.
  • En je kunt jouw puppy niet écht knuffelen.

Interesse om dit spel te kopen?


Heb geen product in de winkelwagen!
0