Grand Theft Auto IV review

★ ★ ★ ★ ☆ Meer dan een bowlingsimulator

In deze review bekijken we Grand Theft Auto IV voor de Xbox 360. Deze versie is nagenoeg identiek aan de PS3 versie.
Waarom dit spel een topper is die niet in je collectie mag ontbreken, dat lees je hier!Het verhaal

Het verhaal van deze game gaat verder dan louter de clichés van een typische open-wereld actiegame. GTA IV neemt je mee op een epische reis door de onderwereld van Liberty City, waarin je de rol van Niko Bellic op je neemt, een Servische crimineel die op zoek is naar de Amerikaanse droom. Maar wat begint als een zoektocht naar een beter leven, verandert al snel in een strijd om te overleven in een wereld vol corruptie, verraad en geweld. Het verhaal verkent de complexe achtergronden van de personages en de grimmige realiteit van hun bestaan, en sleept je mee in een rollercoaster van emoties en actie.

Gameplay

Grand Theft Auto IV staat bekend om zijn diepgaande en diverse gameplay, die verder gaat dan de traditionele open-wereld actiegame. Naast de verwachte criminele avonturen, biedt het spel een schat aan activiteiten die de wereld van Liberty City tot leven brengen. Spelers kunnen naast het verkennen van de uitgestrekte stad en het voltooien van missies, genieten van een verscheidenheid aan recreatieve bezigheden. Van bowlen tot dartsen, biljarten en zelfs een bezoek aan stripclubs, het spel biedt een groot aanbod aan minigames en activiteiten om de tijd te doden en de levendigheid van de stad te ervaren. Deze toevoegingen dragen bij aan de realiteit van de spelwereld en zorgen voor een welkome afwisseling van de missies.

Een ander hoogtepunt van de gameplay in GTA IV is ongetwijfeld het ragdoll-fysicasysteem, dat voor hilarische en soms ronduit absurde situaties zorgt. Of het nu gaat om een NPC die van een trap of hoog gebouw wordt geduwd en vervolgens acrobatische toeren uithaalt in de lucht, of om Niko Bellic die door de voorruit van zijn auto vliegt na een heftige botsing, de mogelijkheden voor chaos en amusement zijn werkelijk eindeloos. En niet te vergeten: Niko kan dronken worden in dit spel. Het is een verrassend en komisch element dat de gameplay van GTA IV een uniek en onvergetelijk karakter geeft, en dat spelers keer op keer doet terugkeren voor meer.

Het spel verrast spelers ook met onverwachte telefoontjes van personages, zoals je neef Roman, die je uitnodigt om te gaan bowlen of andere sociale activiteiten te ondernemen. Wat deze interacties interessant maakt, is dat ze vaak tijdens missies verschijnen. Wanneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen met springstof moet vervoeren zou het kunnen dat Roman je plots opbelt om te gaan bowlen. Deze dynamiek voegt een extra laag van realisme en onvoorspelbaarheid toe aan de gameplay.

Al met al tillen de diversiteit en diepgang van de gameplay in GTA IV de ervaring naar een hoger niveau. Of je nu diep verwikkeld bent in het verhaal of gewoon wat tijd wilt doden in de stad, GTA IV biedt een breed scala aan ervaringen om van te genieten. De mogelijkheid om te genieten van recreatieve activiteiten, de komische aspecten van dronkenschap, de verrassende telefoontjes van mede-personages en het speelse ragdoll-systeem dragen allemaal bij aan de rijke en meeslepende wereld van Liberty City.

Besturing

Het is moeilijk om niet te beginnen met de meest opvallende kenmerken van het spel: de besturing van voertuigen. GTA IV staat bekend om zijn realistische rijmechanica, die een niveau van diepgang en uitdaging toevoegt dat zelden te vinden is in open-wereldgames. Het is waar dat het in het begin wat wennen kan zijn, maar zodra je het onder de knie hebt, voelt het als een tweede natuur. Het gewicht van elk voertuig, de respons op verschillende wegomstandigheden en zelfs de impact van schade op het rijgedrag zijn allemaal meesterlijk geïmplementeerd, waardoor elke rit een opwindend avontuur wordt.

Maar het realisme stopt niet bij de voertuigen. Ook het schietsysteem in GTA IV markeert een nieuwe stap voorwaarts in vergelijking met eerdere games in de serie. Het introduceert een dekkingssysteem dat spelers de mogelijkheid biedt om zich achter obstakels te verschuilen en strategisch het beste moment uit te kiezen om te schieten. Dit mechanisme voegt diepte toe aan de gevechten en zorgt ervoor dat het schieten realistischer aanvoelt, waarbij de nauwkeurigheid en het effect van schoten realistisch worden weergegeven.

En laten we de verfijnde besturing van Niko zelf niet vergeten, zelfs in zijn dagelijkse leven buiten schietgevechten om. Het draaien naar links of rechts voelt anders aan tijdens het lopen of stappen, waardoor elke beweging intuïtief aanvoelt en bijdraagt aan de realistische ervaring. Het enige wat ietwat vreemd aanvoelt is dat hij sneller de trap kan opspringen dan oplopen.
Of je nu de straten van Liberty City doorkruist of in hevige vuurgevechten verstrikt raakt, de besturing zorgt ervoor dat elke actie een intuïtieve en meeslepende handeling is.

Graphics

De graphics van Grand Theft Auto IV zijn indrukwekkend en vormen een essentieel onderdeel van de totale spelervaring. Elk detail, zelfs tot in de kleinste elementen van de stad en de personages, draagt bij aan de geloofwaardigheid en onderdompeling in het verhaal. De omgevingen voelen levendig en dynamisch aan, met veranderende weersomstandigheden en adembenemende lichteffecten die de algehele sfeer versterken.

Vanaf de allereerste trailer van GTA IV werd de nadruk gelegd op de realistische belichting en schaduwen, en deze aandacht voor detail blijft gedurende het hele spel voelbaar. Terwijl je speelt, verandert het licht en de schaduw voortdurend, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden. En dat voor een spel van 2008, waar er nog geen sprake was van raytracing binnen videogames…

GTA IV staat bekend als het donkerste spel in de reeks, zowel qua graphics als verhaallijn. De stad Liberty City wordt weergegeven in een palet van grauwe tinten, die perfect passen bij de sombere sfeer van de metropool. Het is alsof je echt rondloopt in een dichte, dreigende stad, waar elke hoek een nieuw gevaar met zich meebrengt. En te midden van al dat duister, bieden de koplampen van je auto eindelijk de nodige verlichting voor de weg, het eerst in een GTA game.

Muziek

Een opvallend en gedenkwaardig aspect van Grand Theft Auto IV is de rijke selectie aan radiostations en muziekgenres die de sfeer van Liberty City verder versterken. Naast de gebruikelijke mix van populaire hits en klassiekers, verdienen de Russische radiostations bijzondere vermelding. Deze stations, zoals “Vladivostok FM” en “Ruslana Radio”, introduceren spelers in de rijke cultuur van de Russische muziekwereld. De Russische muziek voegt niet alleen diversiteit toe aan de soundtrack van de game, maar draagt ook bij aan de geloofwaardigheid van het Liberty City-universum, waar immigranten van over de hele wereld samenkomen.

Het luisteren naar deze radiostations tijdens het rondrijden in de stad draagt bij aan de onderdompeling en het gevoel van het verkennen van een levendige, multi-etnische metropool.

Herspeelbaarheid

Een van de opmerkelijke eigenschappen die Grand Theft Auto IV onderscheidt, is de aanzienlijke herspeelbaarheid die het biedt. Het spel nodigt spelers uit om de wereld van Liberty City keer op keer te verkennen en het verhaal te herbeleven op manieren die steeds anders en verfrissend kunnen zijn.

Een belangrijk aspect van de herspeelbaarheid is de flexibiliteit bij het benaderen van missies. De game moedigt spelers aan om creatieve oplossingen te vinden en verschillende strategieën te proberen. Elke missie kan op verschillende manieren worden aangepakt, afhankelijk van de speelstijl van de speler. Of je nu kiest voor een stealth-aanpak, agressieve vuurgevechten of een slimmere benadering, de keuze ligt bij jou, de speler. Deze variabiliteit in missie-uitvoering draagt bij aan het gevoel van persoonlijke betrokkenheid bij het verhaal en zorgt ervoor dat zelfs herhaalde speelsessies nooit hetzelfde aanvoelen.

Met zijn diverse missies, zijactiviteiten en willekeurige gebeurtenissen, is elke speelsessie anders dan de vorige. Of je nu terugkeert om het verhaal op een andere manier te ervaren, nieuwe geheimen te ontdekken of gewoon te genieten van de dynamische wereld van het spel, GTA IV blijft je keer op keer teruglokken met zijn diepgaande gameplay en rijke spelwereld.


Conclusie

Kortom, Grand Theft Auto IV is niet zomaar een spel; het is een meeslepende ervaring die je keer op keer wilt beleven. De verscheidenheid aan activiteiten, de bruisende stad en komische aspecten dragen bij aan de levendige wereld van Liberty City. Dus waar wacht je nog op? Betreed de levendige straten van Liberty City en laat je meevoeren op een reis vol actie, avontuur en intrige.

Van ons krijgt dit spel zeker een bijna perfecte score van 4,5/5!


Interesse om dit spel te kopen?

Heb geen product in de winkelwagen!
0