De Konami Code, van cheatcode tot gamingsymbool

↑ ↑ ↓ ↓ ← → ← → B A

De Konami Code, ook wel de ‘Contra Code’ genoemd is ontstaan als een cheatcode waarmee je geheime functies in een videogame kunt ontgrendelen, waardoor het meestal makkelijker wordt om te spelen. De Konami-code is een fenomeen dat diep geworteld is in de geschiedenis van videogames en ver daarbuiten.

Hoe dit allemaal begonnen is en wat de impact op vandaag is, dat ontdek je in dit blogbericht.Het begon allemaal met een fout

Het ontstaan van de Konami Code gaat terug tot 1986. Het allereerste spel met de Konami Code was Gradius voor de NES in 1986.

Gradius staat bekend om zijn moeilijkheid. De uitvinder van de Konami code, Kazuhisa Hashimoto, zei in een interview in 2003 dat hij de code had bedacht om het testen van het spel makkelijker te maken. . Toen hij het spel tijdens het testen te moeilijk vond om uit te spelen, creëerde hij deze cheatcode om de speler een volledige set power-ups te geven. Hij vergat nadien de code uit het spel te verwijderen, wat ervoor zorgde dat spelers over de hele wereld toegang kregen tot deze verborgen functie door simpelweg de juiste knoppenreeks in te voeren. Als je het spel pauzeert en de code invoert, activeer je verschillende handige power-ups die je normaal geleidelijk aan zou krijgen tijdens het spel.

De ‘fout’ van Hashimoto groeide al snel uit tot een legendarisch symbool binnen de gaminggemeenschap. De Konami-code werd een integraal onderdeel van diverse spellen van Konami, en vond zelfs zijn weg naar titels van andere ontwikkelaars.

Beter bekend als de Contra Code

Het kreeg de bijnaam ‘Contra Code’ toen het werd gebruikt in het spel Contra (Probotector in Europa), waarbij spelers bij het invoeren van de code 30 extra levens ontvingen, wat zeer welkom was door de uitdagende aard van het spel.

Meerdere platformen

De originele versie van de cheatcode was oorpronkelijk ontworpen voor de NES-controller, maar werd nadien ook bij spellen van andere consoles gebruikt. De exacte volgorde verschilt van spel tot spel en is aangepast aan de knoppenindelingen van verschillende videogameconsoles, meestal de A- en B-knoppen. Hoewel de exacte volgorde van de code kan variëren tussen spellen, blijft het basisprincipe hetzelfde: een geheime reeks knoppen die toegang geeft tot verborgen functies of voordelen in het spel.

Benieuwd welke spellen en consoles allemaal de Konami Code gebruiken? Hier vind je een overzicht!

De Konami Code buiten videogames

De Konami-code zich niet beperkt tot alleen videogames? Sommige websites activeren verborgen functies wanneer de Konami-code wordt ingevoerd met behulp van het toetsenbord. Of heb je bijvoorbeeld een speelgoedje van Fisherprice in de vorm van een gamecontroller in huis? Probeer dan zeker eens deze code uit!

Nog steeds een herkenbaar symbool

De Konami Code heeft een blijvende impact achtergelaten in de vorm van merchandise en memorabilia. Van t-shirts en mokken tot verzamelobjecten en limited edition releases, de code blijft een populair motief voor gamers en liefhebbers van popcultuur.

Zelfs na decennia blijft de Konami Code een herkenbaar symbool dat nostalgische gevoelens oproept bij een hele generatie gamers.


Heb geen product in de winkelwagen!
0