Nintendo DS: welke versie past bij mij?

Sinds de komst van de Nintendo DS in 2004 zijn er maar liefst vier belangrijke iteraties van deze draagbare gameconsole uitgebracht, elk met zijn eigen unieke kenmerken en verbeteringen.

Belangrijk: in dit blogbericht houden we de 3DS en haar verschillende edities buiten beschouwing. We focussen ons echt op de DS-lijn van consoles.



Nintendo DS

De originele Nintendo DS, gelanceerd in 2004, was een ware revolutie in de gamingwereld. Het dubbele scherm en het touchscreen openden nieuwe mogelijkheden voor gameplay en interactie. Met spellen als “Nintendogs” en “Brain Age” wist de DS ook nieuwe doelgroepen aan te spreken, waaronder volwassenen en ouderen, die misschien niet eerder gamers waren geweest. Bovendien bracht de volledige achterwaartse compatibiliteit met Game Boy Advance-spellen een schat aan titels naar het platform, waardoor het een enorm uitgebreide bibliotheek kreeg. Hoewel het een innovatief apparaat was, werd het later opgevolgd door meer geavanceerde versies.

Nintendo DS Lite

In 2006 kwam de DS Lite uit, die niet alleen een compacter en lichter ontwerp bood, maar ook een helderder scherm. Dit maakte het spelen onder verschillende lichtomstandigheden comfortabeler en zorgde voor een nog betere game-ervaring. De mogelijkheid om nog steeds GBA-cartridges te spelen, maakte de DS Lite een populaire keuze voor zowel bestaande als nieuwe DS-gebruikers. Bovendien werd de aan-uit schakelaar verplaatst naar de zijkant. Bij de originele DS stond deze boven het D-pad waardoor men per ongeluk tijdens het gamen onbedoeld de console kon uitschakelen.

Nintendo DSi

Met de lancering van de DSi in 2008 bracht Nintendo opnieuw aanzienlijke verbeteringen aan. Het toevoegen van een camera aan de console opende nieuwe mogelijkheden voor creativiteit in spellen en interactie met vrienden. Bovendien bood de DSi standaard een internetbrowser, waardoor gebruikers konden surfen op het web rechtstreeks vanaf hun handheld zonder extra expansiekaart. Hoewel deze versie niet langer achterwaartse compatibel was met GBA-cartridges, bood het een krachtigere hardwareconfiguratie, waardoor ontwikkelaars meer geavanceerde spellen konden maken die gebruik maakten van deze verbeterde prestaties. Voor het eerst konden spellen via het internet tegen betaling gedownload worden, de zogenaamde DSiWare, waarbij het spel/programma Flipnote Studio volledig gratis verkrijgbaar was. De DSiShop werd helaas in 2017 stopgezet, waardoor DSiWare downloaden niet meer mogelijk is. DSi-enhanced spellen waren een speciale categorie spellen die exclusief werden uitgebracht voor de Nintendo DSi of die extra functies en verbeteringen boden wanneer ze werden gespeeld op een DSi-systeem. Deze spellen maakten gebruik van de extra mogelijkheden en functionaliteiten die de DSi bood, zoals de camera, het touchscreen en de verbeterde hardware.

Nintendo DSi XL

Voor degenen die een groter scherm wilden, lanceerde Nintendo in 2009 de DSi XL. Met zijn grotere schermen bood het een comfortabelere game-ervaring, vooral voor mensen die graag urenlang speelden.

Het is interessant om te zien hoe de DS-lijn zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, waarbij elke versie nieuwe functies en verbeteringen toevoegde. Als het gaat om welke DS het beste bij jou past, hangt dat af van je voorkeuren. Als je bijvoorbeeld veel waarde hecht aan compatibiliteit met oudere GBA-games, zou de DS Lite een goede keuze kunnen zijn. Maar als je op zoek bent naar de nieuwste functies en betere prestaties, zou de DSi of DSi XL meer geschikt kunnen zijn. Hou er wel rekening mee dat de Dsi Shop niet meer toegankelijk is, waardoor je geen DSiWare meer kunt kopen. Hieronder vind je een handig overzicht van de specificaties van de verschillende modellen.

Interessantste specificaties van de verschillende modellen

DSDS LiteDSiDSi XL
ProcessorARM9 67 MHz
ARM7 33 MHz
ARM9 67 MHz
ARM7 33 MHz
ARM9 133 MHz
ARM7 33 MHz
ARM9 133 MHz
ARM7 33 MHz
RAM-geheugen4 MB4 MB16 MB16 MB
Schermdiagonaal2 x 7,6 cm2 x 7,9 cm2 x 8,3 cm2 x 10,7 cm
Formaat (gesloten)149 × 85 × 29 mm133 × 74 × 21,5 mm137 x 75 x 19 mm161 x 91,5 x 21 mm
Gewicht275 g218 g214 g314 g
OpslagCartridge + 256 KB intern geheugenCartridge + 256 KB intern geheugen256 MB intern geheugen + SD/SDHC kaart tot 32 GB256 MB intern geheugen + SD/SDHC kaart tot 32 GB
Duur volledig opladen batterij4 uur3 uur2 tot 3 uur2 tot 3 uur
Batterijduur op de laagste helderheid10 uur15 – 19 uur9 – 14 uur13 – 17 uur
GBA-slotJaJaNeeNee
Camera’sNeeNeeJa, twee .3 megapixel camera’sJa, twee .3 megapixel camera’s
NetwerkondersteuningEnkel WEPEnkel WEPWPA en WPA2 bij DSi-software, anders enkel WEPWPA en WPA2 bij DSi-software, anders enkel WEP
  • Is het voor jou belangrijk dat de handheld over een GBA-poort beschikt, dan raden we zeker de DS-Lite aan wegens de verbeterde batterijduur en de lichtere, compactere vorm.
  • Zijn de camera’s voor jou erg belangrijk? Ga dan voor de DSi of DSi XL.
  • Is DSiWare voor jou de grootste troef? Helaas, sinds 2017 is de DSi Shop niet meer toegankelijk.
  • Wil je vooral de grootste console, ga dan voor de DSi XL.

En wat met de 3DS?

Hou er rekening mee dat deze opvolger volledig achterwaarts compatibel is met de meeste DS spellen. Het voornaamste verschil hierbij is dat er in de 3DS geen GBA-poorten aanwezig zijn zoals bij de DS en DS Lite. Maar dit is iets voor een volgend blogbericht. Hou dus zeker onze facebookpagina en blog in de gaten!

Hou je echter van gamen op de originele console, ga dan zeker voor een DS-console!


Ben je op zoek naar een betaalbare Nintendo DS console?


Heb geen product in de winkelwagen!
0