DuckTales NES review

★ ★ ★ ★ ★ Een avontuurlijk meesterwerk

In deze review bekijken we het spel “DuckTales” voor de NES, PAL-versie.

Titelscherm van Ducktales voor de NES

Het verhaal

Dagobert Duck, in het Engels bekend als Scrooge McDuck, is de rijkste eend ter wereld met een onverzadigbare honger naar rijkdom. Zijn avontuurlijke escapades om schatten te bemachtigen worden vaak bijgestaan door zijn piloot Turbo McKwek en zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak. Zijn eeuwige rivalen omvatten de Zware Jongens, de mysterieuze heks Zwarte Magica en de bijna even rijke Govert Goudglans. Dit avontuurlijke verhaal komt tot leven wanneer Oom Dagobert op zoek gaat naar de Vijf Verloren Schatten, door onvergetelijke locaties zoals de jungle van de Amazone, het spookhuis in Transsylvanië, de diepe Afrikaanse mijnen, de majestueuze Himalaya en zelfs de betoverende maan.

Gameplay

DuckTales biedt een breed scala aan omgevingen, van exotische jungles tot mysterieuze spookhuizen en zelfs buitenaardse landschappen. Elk niveau introduceert unieke vijanden, variërend van slakken en vleermuizen in de Afrikaanse mijnen tot aliens op de maan. Hierin komt de veelzijdigheid van Dagobert’s wandelstok goed van pas. Deze stok doet dienst als wapen, gereedschap om kisten te openen, rotsblokken te vernietigen en als hulpmiddel om hoger te springen.

Het spel zit vol met verrassingen, met geheime ruimtes die ontdekt kunnen worden door creativiteit en vindingrijkheid. Deze verbergen extra diamanten, energieherstellende taarten of zelfs extra levens. Regelmatig kom je ook je neefjes Kwik, Kwek en Kwak tegen (of Lizzy), die je handige tips geven over de eindbazen of verborgen voorwerpen.

De mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad aan te passen maakt het toegankelijk voor spelers van alle niveaus, met de “easy mode” die ideaal is voor nieuwkomers.

Besturing

De besturing is heel soepel, behalve wanneer er veel vijanden op het scherm staan. Dan vertraagt alles waardoor de besturing ietwat anders aanvoelt. Maar het merendeel van de spelbesturing is vloeiend én responsief.

De combinatie van de A- en B-knoppen voor het springen met de wandelstok is wel even wennen voor beginners, maar wordt snel een tweede natuur.

Graphics

De gedetailleerde en herkenbare graphics brengen de personages en omgevingen tot leven.. Van Dagobert zelf tot mevrouw Baktaart, alle personages zijn heel herkenbaar. Ook de vijanden en bazen zijn goed ontworpen met aandacht voor detail. Zo lijkt bijvoorbeeld een vampier wel degelijk op een vampier, mét cape en lange tanden.

Gameplay van Ducktales voor de NES. Op de afbeelding staat de level "Himalayas". Dagobert zit onder de grond in een ijsgrot.

Muziek

De muziek van dit spel is fenomenaal. Na elke speelsessie zit je ongetwijfeld de rest van de dag met een van de deuntjes in je hoofd. Het maanthema is heel erg populair onder gamers. Wist je trouwens dat dit thema in de nieuwe cartoon is verwerkt?

Herspeelbaarheid

Ondanks de relatief korte levels en eenvoudige patronen van de bazen, biedt DuckTales nog steeds genoeg redenen om terug te keren. Het spel verstopt verschillende verborgen schatten en unieke items die de levensmeter van Dagobert aanvullen. Bovendien zorgt de uitdagende “hard mode” ervoor dat het spel fris blijft, zelfs na maanden of jaren van inactiviteit.

Conclusie: DuckTales is een van de beste spellen op de NES!

Of je nu een fan bent van NES-spellen, DuckTales, of beide, dit spel moet zeker niet ontbreken in je collectie. Hoewel sommige spelers de snelheid van uitspelen als een nadeel kunnen beschouwen, doet dit niets af aan de algehele charme van het spel. DuckTales weet de kern van avontuur, schattenjacht en klassiek gamen vast te leggen.

Met zijn dynamische gameplay, visuele pracht, meeslepende muziek en blijvende aantrekkingskracht is DuckTales een tijdloze klassieker die zijn plek als een van de beste spellen op de NES volledig verdient.

Van ons krijgt dit topspel een welverdiende 5/5!


Wist je dat:

  • Als Dagobert aan het einde van het spel geen enkele dollar heeft verzameld, je getrakteerd wordt op een speciaal einde? Dit zeldzame einde is alleen te zien in de originele NES-versie, niet in de latere remastered versie van 2013.

Interesse om dit spel te kopen?


Heb geen product in de winkelwagen!
0