Welke beroepen heeft Mario op zijn cv staan?

Als iemand je vraagt om een beroemde loodgieter te noemen, komt Mario ongetwijfeld als eerste in je op. Maar deze snorremans heeft een verrassend veelzijdig cv dat veel verder reikt dan enkel het ontstoppen van buizen! Van het timmeren en slopen tot het bestrijden van virussen en zelfs koekjes bakken, Mario heeft zijn talenten op talloze manieren ingezet. Maak je klaar voor een chronologische reis door de indrukwekkende carrières van onze favoriete Italiaan. En hoewel prinsessen redden en het behalen van sporttitels tot zijn favoriete bezigheden behoren, laten we die delen even buiten beschouwing voor dit overzicht.



Timmerman (1981)

Mario’s allereerste verschijning in de wereld van videogames was als timmerman in het iconische arcade-spel Donkey Kong uit 1981. In dit spel, ontwikkeld door Nintendo en ontworpen door Shigeru Miyamoto, werd Mario nog niet bij zijn bekende naam genoemd, maar stond hij bekend als “Jumpman”. Dit was de allereerste keer dat spelers kennismaakten met wat later het meest iconische videogamepersonage ter wereld zou worden.

Het spel speelt zich af op een bouwplaats met steigers, ladders en rollende tonnen. Mario’s doel is om Pauline, zijn geliefde (die oorspronkelijk “Lady” werd genoemd), te redden uit de klauwen van de reusachtige gorilla Donkey Kong. De bouwplaatsomgeving en de steigers waarop Mario rondloopt, zijn overall en zijn hamers, geven duidelijk aan dat hij als timmerman – of toch tenminste iemand werkzaam in de bouw – werkt.

Loodgieter (1983)

Mario is het bekendst als loodgieter, een rol die hij al bijna sinds het begin van zijn carrière op zich neemt. Hoewel hij in veel spellen andere beroepen heeft, keert hij altijd terug naar zijn roots als loodgieter, vooral in de Super Mario Bros.-serie. Zijn avontuur in de Mushroom Kingdom is echter vaak allesbehalve loodgieterswerk!

In Mario Bros. moeten Mario en Luigi samenwerken om verschillende wezens, zoals schilpadden (de “Shellcreepers”) en vliegende insecten (de “Sidesteppers” en “Fighter Flies”), te verslaan die uit de buizen van het riool komen. Het spel vindt volledig plaats in een ondergrondse setting, wat sterk refereert aan hun werk als loodgieters. Spelers moeten op platforms springen en wezens uitschakelen door ze vanaf onderen tegen te stoten, wat suggereert dat Mario en Luigi niet alleen door de buizen navigeren, maar ook met rioleringsproblemen te maken krijgen.

Vanaf Super Mario Bros. (1985) werd de associatie met buizen en de rol van Mario als loodgieter nog sterker. In dit spel zijn de groene buizen een iconisch element geworden. Deze buizen fungeren als doorgangen naar geheime niveaus, bonusruimtes of dienen als transportmiddelen door de verschillende werelden. Hoewel Mario in de meeste moderne spellen niet letterlijk als loodgieter aan het werk is, blijven de buizen en rioleringssymboliek een krachtig symbool van zijn achtergrond en veelzijdigheid.

De outfit van Mario, compleet met een pet en overall, werd in Super Mario Bros. definitief het symbool van zijn loodgieterswerk.
Opmerkelijk: dit is het enige spel waarin de kleuren van zijn outfit rood en kaki zijn., in plaats van rood en blauw zoals we gewend zijn.

Scheidsrechter (1984)

Mario heeft ook zijn strepen verdiend als scheidsrechter in de sportwereld, een rol waarin hij meerdere keren is verschenen. Een van zijn eerste optredens als scheids was in Tennis (1984) voor de NES, waar hij toezicht hield op de wedstrijden en zorgde voor een eerlijke gang van zaken op de baan. Het was een van de eerste keren dat we Mario buiten zijn gebruikelijke avonturen zagen, in een neutrale rol als scheidsrechter in de sportarena.

Mario’s carrière als scheidsrechter eindigde daar niet. In Punch-Out!!, een populaire boksgame, is Mario degene die in de ring staat om de gevechten in goede banen te leiden. Met zijn iconische pet op blijft hij alert op elke stoot en zorgt hij ervoor dat de bokspartijen eerlijk verlopen. Zijn aanwezigheid in de ring geeft het spel een extra vleugje Mario-charme.

Mario Afbeeldingen
Mario in Punch-Out Mario in Tennis

Sloper (1985)

In Wrecking Crew heeft Mario de rol van sloper op zich genomen, waarbij hij gebouwen afbreekt en obstakels vernietigt. Dit spel is meer dan alleen met een hamer slaan; het draait om strategie en precisie. Mario moet nauwkeurig bepalen welke delen van een gebouw hij eerst sloopt, omdat een verkeerde zet hem vast kan laten komen te zitten zonder ontsnappingsroute. Het spel biedt een uitdagende puzzelervaring waarbij vooruitdenken essentieel is.

Naast Mario’s vertrouwde hamer, die we ook zagen in Donkey Kong, beschikt hij in Wrecking Crew over dynamiet om grote delen van het gebouw in één keer op te blazen. Dit krachtige gereedschap brengt echter risico’s met zich mee; als Mario niet oplet, kan hij zichzelf of belangrijke objecten vernietigen, wat zijn missie bemoeilijkt. Ook de beruchte vuurbal uit Mario Bros. komt in dit spel voor, wat extra spanning toevoegt. Mario moet niet alleen zijn sloopstrategie in de gaten houden, maar ook zorgen dat hij zijn billen niet verbrandt! Bovendien moet hij ook nog eens oppassen voor Foreman Spike, een opzichter die constant op de loer ligt om zijn werk te saboteren. Spike speelt trouwens ook een rol in de Super Mario-film van 2023!

Hoewel Mario het meest bekend staat als loodgieter, laat Wrecking Crew zien dat hij ook wel best dingen kan afbreken!

Dokter (1990)

In Dr. Mario zien we Mario in een witte doktersjas, waar hij als dokter werkt en met kleurige pillen virussen bestrijdt. In dit puzzelspel moet de speler virussen uitschakelen door de pillen strategisch te plaatsen. Elke pil heeft twee kleuren, en het doel is om vier of meer van dezelfde kleur op een rij te krijgen om de virussen te elimineren.

De virussen waar Mario tegen vecht zijn:

  • Fever (Rood virus): Dit virus stelt hitte of koorts voor.
  • Chill (Blauw virus): Dit virus vertegenwoordigt kou of rillingen.
  • Weird (Geel virus): Dit virus staat voor vreemde of ongebruikelijke symptomen, zoals jeuk of allergieën.

Andere virussen bestonden er blijkbaar niet in het Mushroom Kingdom van 1990. Interessant genoeg zien we in Bowser’s Inside Story een nieuw virus, genaamd de Blorbs, maar hier verschijnt Mario niet in zijn doktersjas. Hij had er trouwens de tijd niet voor, want hij werd al snel geïnhaleerd door Bowser.
Hoewel Mario vooral bekend is als loodgieter, toont Dr. Mario ons dat hij ook in de medische wereld een verschil kan maken—al is het dan op zijn eigen unieke manier.

En persoonlijk? Ik zou hem liever niet als dokter hebben; ik heb een hekel aan pillen slikken! 😊

Koekjesbakker (1992)

In Yoshi’s Cookie verruilt Mario zijn overall voor een schort en koksmuts (enkel in de NES-versie) en duikt hij de zoete wereld van de koekjesbakkerij in. In dit kleurrijke puzzelspel helpt hij Yoshi om de koekjesbakkerij op orde te houden door rijen en kolommen van koekjes te sorteren.

De uitdaging is eenvoudig maar tegelijk ook heel spannend: combineer koekjes van dezelfde soort om ze uit het speelveld te verwijderen. Naarmate je verder komt, worden de puzzels complexer en moet je strategisch denken om je voortgang te behouden. Mario’s rol als koekjesbakker is geen gewone taak; het is een ‘zoete strijd’ vol strategisch puzzelen en bakken. En zeg nu zelf, die koekjes zien er toch gewoonweg verrukkelijk uit!

Speelgoedmaker (2004)

In Mario vs. Donkey Kong vinden we Mario in de rol van speelgoedmaker. In dit spel creëert Mario schattige opwindbare speelgoedversies van zichzelf, de Mini-Mario’s, die hij massaal produceert voor zijn speelgoedfabriek, de Mario Toy Company. Helaas worden deze Mini-Mario’s gestolen door Donkey Kong, die duidelijk niet blij is dat ze uitverkocht zijn!

Het spel combineert puzzel- en platformelementen, waarbij Mario niet alleen zijn gebruikelijke sprongen en bewegingen moet gebruiken, maar ook strategisch moet nadenken over de route die hij neemt om de levels te voltooien. De levels zitten vol obstakels, schakelaars en andere uitdagingen die Mario moet oplossen om vooruit te komen. Daarbij komt zijn rol als speelgoedmaker goed van pas, omdat hij slim gebruik moet maken van de Mini-Mario’s en andere mechanische speeltjes om Donkey Kong te slim af te zijn.

Mario Afbeeldingen

Op zoek naar Mariospellen?


Heb geen product in de winkelwagen!
0