★ ★ ★ ★ ☆ Kort en krachtig, maar vooral hilarisch
Tiny Toons: Babs’ Big Break is een platformspel voor de Game Boy dat is gebaseerd op de populaire animatieserie Tiny Toon Adventures. Dit spel, ontwikkeld en uitgegeven door Konami in 1992, biedt spelers een kans om in de schoenen te stappen van hun favoriete Tiny Toons-personages en hen te helpen door verschillende levels vol actie, humor en avontuur. Hoewel het een relatief kort spel is, heeft het veel te bieden aan fans van de serie en platformspellen in het algemeen.
Zelf heb ik als kind trouwens pas de tekenfilm gezien na het spel gespeeld te hebben. Ik dacht dat de tekenfilm gebaseerd was op het spel, net zoals bijvoorbeeld The Super Mario Bros. Super Show uiteraard gebaseerd was op Super Mario Bros. 1 en 2.
Het verhaal
Babs Bunny droomt ervan om een grote ster te worden in de grote stad. Ze sluipt weg op een avontuurlijke reis naar het Acme Theater, waar ze wil oefenen om haar droom waar te maken. Montana Max heeft echter andere plannen: hij wil het theater kopen, afbreken en er een gigantische kluis van maken om zijn rijkdommen tentoon te stellen. Hij is vastbesloten om het doek voor Babs te laten vallen, maar het is aan Buster Bunny, Plucky Duck en Hamton J. Pig om haar te helpen haar dromen te verwezenlijken.
Personages
Je hebt de keuze uit drie personages: Buster Bunny, Plucky Duck en Hamton, elk met verschillende wapens en snelheden. Buster is de snelste, terwijl Hamton de traagste is. Deze variatie geeft een extra laag aan strategie en herspeelbaarheid. Het kiezen van het juiste personage voor elk niveau kan het verschil maken tussen succes en falen, en het experimenteren met de verschillende vaardigheden van elk personage voegt diepte toe aan de gameplay.
Regelmatig stoot je op hindernissen in het spel die je zelf niet kunt overkomen. Hier heb je een nevenpersonage zoals Furrball of Dizzy Devil voor nodig. Dizzy kan bijvoorbeeld heel goed graven, ideaal om een berg (of eerder een muur) voorbij te geraken. Furrball kan zich goed door nauwe openingen wringen. Wat Fifi la Fume, het stinkdier, goed kan, dat mag je zelf raden. Al deze personages zijn heel waarheidsgetrouw getekend zoals in de tekenfilms.
Variatie in thema’s
Het spel biedt een aangename variatie in thema’s, waaronder een stad, universiteit, trein, spookhuis en nog meer. Deze diversiteit zorgt voor een frisse ervaring en houdt de speler geboeid. Daarnaast is er ook voldoende humor aanwezig in het spel, net zoals in de televisiereeks:
- De coyote die zwartgeblakerd wordt bij het starten van de motorfiets.
- Betoverde bomen die niet tegen de geur van Fifi het stinkdier kunnen.
- Elmyra die op een Bowserachtige manier uit beeld verdwijnt en hierbij haar haar verliest.
Deze momenten van humor voegen een extra laag plezier toe aan het spel en houden de toon licht en vermakelijk, wat essentieel is voor een spel gebaseerd op een animatieserie.
Gameplay en moeilijkheidsgraad
De gameplay is typisch voor een platformspel, met veel springen, rennen en vijanden ontwijken. Daarnaast kun je ook schieten met fruit. Buster gooit met wortels die in een boog vliegen. Plucky Duck gooit met stuiterende ananassen en dit in een hoek van 45 graden. Hamton rolt dan weer met een watermeloen.
De bazen zijn over het algemeen niet zo moeilijk, zeker niet van zodra je hun patronen doorhebt. De hitbox kan echter soms oneerlijk aanvoelen, waardoor je geraakt wordt zonder effectief een vijand te raken. Dit brengt de moeilijkheidsgraad wat omhoog. Gelukkig zijn er bonuslevels waar je snel veel extra levens mee kunt verdienen.
Het spel is relatief kort, met een gemiddelde speelduur van drie kwartier tot één uur. Het spel is uiteraard ontworpen voor de Game Boy, waardoor het compact en toegankelijk te zijn. Hoewel de lengte van het spel misschien een nadeel lijkt, zorgt het ervoor dat het een ideale keuze is voor korte speelsessies of voor spelers die op zoek zijn naar een snel, plezierig avontuur.
Muziek
Het spel bevat een groot aantal verschillende deuntjes. Zo hoor je op het ene moment het themalied van de tekenfilm, plots hoor je een renditie van “In the Hall of the Mountain King”. Het staddeuntje doet dan ook weer enigszins denken aan “Darkwing Duck” (hoewel dat een Disney spel van Capcom is, en geen Warner Brothers spel van Konami). De deuntjes sluiten perfect aan bij de sfeer van de levels.
Graphics
De graphics van het spel zijn indrukwekkend voor een Game Boy-spel. De personages en omgevingen zijn gedetailleerd, wat helpt om de charme van de tekenfilmserie te vangen. Voor een handheld spel uit de vroege jaren ’90, toont “Tiny Toons: Babs’ Big Break” de technische vaardigheden van de ontwikkelaars bij Konami.
Herspeelbaarheid
De herspeelbaarheid van dit spel is minder, tenzij je per se wilt uittesten wat er gebeurt als je aan het einde van het spel 500 diamanten aan de eindbaas afgeeft. Dit kan een interessante toevoeging zijn, maar niet genoeg om veel herhaling te stimuleren. Spoiler: het vervangt enkel een piepklein stukje dialoog…
Bonuslevels
De bonuslevels zijn oké. Je hebt het standaard whack-a-mole spelletje waarbij je zoveel mogelijk ratten moet raken. Soms komt ook Montana Max tevoorschijn, die meer punten waard is (maar hoeveel precies is onbekend).
Daarnaast is er een race waarbij je tegen diverse personages moet rennen. De boekenworm is het gemakkelijkste, maar geeft enkel wapens als beloning. Sweety geeft je een extra leven als je haar verslaat, wat goed te doen is. En wat Little Beeper betreft, het is mij nog nooit gelukt om tegen hem te winnen.
Deze bonuslevels bieden een leuke afwisseling van de hoofdgameplay en kunnen helpen om extra levens en punten te verzamelen.
Conclusie
Tiny Toons: Babs’ Big Break is een Game Boy-spel dat je toch zeker minstens één keer moet spelen. Als je van platformspellen houdt of van de televisiereeks, dan mag dit spel absoluut niet ontbreken in jouw collectie! Het biedt een korte maar plezierige ervaring met veel humor, variatie en charmante personages. Dit spel zal zowel kinderen als volwassenen aanspreken!
Van ons krijgt het een welverdiende 4/5!