Wii Party, de ultieme party-game voor de hele familie? (review)

★ ★ ★ ★ ☆ Mario Party zonder Mario, maar met Mii’s

Wii Party, uitgebracht op 8 oktober 2010 voor de Nintendo Wii in Europa, is veel meer dan een gewone party-game. Het is een uitnodiging voor urenlang plezier met familie en vrienden, gekleed in kleurrijke graphics en vol verrassingen. Deze review duikt diep in wat Wii Party zo speciaal maakt en waarom het de ideale keuze is voor elke sociale bijeenkomst. Zelfs met de bomma.



Wii Party = Mario Party zonder Mario?

Wanneer je Wii Party voor het eerst ziet, zou je misschien denken dat het een kloon is van Mario Party. Dat is misschien gedeeltelijk waar, maar Wii Party biedt zoveel meer! Met een scala aan spelstanden, een groot aantal unieke minigames, een Nederlandse taaloptie en de mogelijkheid om met je Mii’s te spelen, is dit dé party-game voor de hele familie.

Mii’s zijn personages die je zelf kunt ontwerpen om op jezelf, vrienden of familie te lijken. Hierdoor voelt het alsof je echt in het spel zit! Mii’s worden gebruikt op de DS, Wii, 3DS en zelfs op de Switch, hoewel dit tegenwoordig wat meer verborgen zit.

Mijn extreem breed lachende Mii, ontworpen door mijn (op dat moment) 4-jarige zoon 🙂

Partyspellen: Een eiland, dobbelstenen en heel veel minigames

Wii Party biedt een schat aan spelstanden die elke speelsessie tot een feest maken.

Het enige nadeel van deze spelstanden is dat je altijd meerdere spelers nodig hebt. Als je niet genoeg vrienden of familieleden hebt, speel je tegen de computer (CPU). Hoewel de moeilijkheidsgraad kan worden aangepast, voelt het soms alsof de CPU oneerlijke voordelen heeft. En heel af en toe lijkt de computer dan weer constant brute pech te hebben. In elk geval is het spelen met echte mensen veel leuker. Gelukkig is dit verbeterd in de opvolger, Wii U Party waarin je kunt spelen met zo weinig spelers je maar wil.

Bordspeleiland: pas op voor de vulkaan!

Een van de populairste spelstanden is Bordspeleiland. Hier race je naar de top van het eiland, waarbij je onderweg allerlei hindernissen tegenkomt. Kies de juiste route over het water, anders val je en verlies je je voorsprong. En pas op voor de vulkaan! Kom je daar terecht, dan moet je jezelf eruit werken voordat je verder kunt spelen. Als wij spelen, noemen we dit niet de vulkaan, maar wel ‘de hel’. Het zorgt meteen voor een dramatischere sfeer! 🙂

Elke ronde sluit af met een minigame. Deze zijn net zo leuk en gevarieerd als die in Mario Party. Ben je niet goed in een bepaalde minigame? Geen zorgen, de volgende kan zomaar jouw specialiteit zijn. Of die van de bomma! Timing, oog-handcoördinatie en een beetje geluk spelen allemaal een rol. Win je de minigame, dan krijg je een gouden dobbelsteen met zes extra ogen. De tweede plaats krijgt zilver en de derde brons, maar de laatste gaat met lege handen verder.

Het Bordspeleiland is veruit de populairste spelstand van Wii Party. Dankzij het grote aantal minigames en het geluksaspect blijft deze modus altijd vernieuwend en verveelt hij niet.

Wereldreis: bezoek alle hotspots!

In Wereldreis reis je rond de wereld om zoveel mogelijk hotspots te bezoeken. Je beweegt je Mii over een wereldkaart door het rollen van dobbelstenen. De wereldkaart is opgedeeld in verschillende regio’s, elk met unieke Hotspots en uitdagingen. Elk type hotspot heeft zijn eigen effect: speel een minigame, ga een uitdaging met een andere speler aan of krijg rechtstreeks bonuspunten of andere voordelen.

De Wereldreis modus eindigt na een bepaald aantal rondes of wanneer alle hotspots zijn bezocht. De speler met de meeste punten aan het einde van de reis wint. Net zoals bij Bordspeleiland speel je dit spel met vier spelers, al dan niet menselijk of de CPU.

2 Keer 3: gekleurde chaos op z’n best!

Bij 2 Keer 3 is het doel om zo snel mogelijk twee rijen van drie Miis te maken, waarbij elk shirt dezelfde kleur heeft. Je kunt 3 of 5 rondes spelen en extra punten verdienen met combinaties zoals één rij met mannen en één rij met vrouwen, of rijen die matchen met jouw kleur. De speler met de meeste punten wint het spel.

Het is een leuke en strategische spelstand die doet denken aan bingo of een loterijspel, maar met een interactieve twist.

Carrousel: draai, speel en win!

Carrousel draait (pun intended) dan weer om het spelen van verschillende minigames om een grote jackpot te winnen. Het is een spelstand die snelheid, vaardigheid en een beetje geluk combineert, en biedt spelers een leuke en afwisselende ervaring.

Bingo: vier Mii’s op een rij!

Bij Bingo is het doel om als eerste vier Mii’s op een rij te krijgen op je bingokaart.

Wii Party kent verschillende spelstanden van 1 tot 4 spelers.

Thuisparty: Fysieke interactie met de wiimotes

Wat Wii Party echt bijzonder maakt, zijn de Thuisparty-spelstanden. Deze spellen brengen fysieke interactie naar een nieuw niveau. Dit zijn allen spellen die je niet tegen de CPU kunt spelen, hier heb je dus minstens één extra menselijke speler nodig.

Speurneus: Verstoppertje spelen met de Wiimotes

Bij het spel Speurneus moet één speler de Wiimote verstoppen terwijl de andere spelers hem zoeken. Om de tien seconden geeft de Wiimote een geluidje af als hint. De tijd die je hebt om de Wiimote te vinden hangt af van het aantal Wiimotes dat je gebruikt: van 60 seconden voor één tot 120 seconden voor vier. Heel leuk om met jongere kinderen te spelen, maar vergeet dan vooral niet je Wiimote te beschermen met zijn siliconen hoesje!

Dierentaal: grijp de juiste Wiimote!

Bij Dierentaal moet je als eerste de juiste Wii-afstandsbediening pakken zodra deze een geluid maakt. Elke speler heeft een Wiimote, en wanneer een geluid wordt afgespeeld, moet je snel reageren en de juiste afstandsbediening grijpen. Het is een spel dat snelheid en scherpte vereist en voor veel hilariteit zorgt.

Tijdbom: voorzichtig, voorzichtig, boem!

Tijdbom is een zenuwslopend spel waarbij je de Wiimote voorzichtig van speler naar speler moet doorgeven zonder dat de bom ontploft. Druk op de juiste knop op het juiste moment, anders gaat de bom af!

Woordenbom en Vragenvriend: wie weet het meeste?

Woordenbom en Vragenvriend testen je kennis en woordenschat in diverse categorieën.

Graphics: Voldoende voor dit soort spellen

Als het gaat om de graphics van Wii Party, is het belangrijk om te erkennen dat ze voor de Wii absoluut voldoende zijn. De kleurrijke en levendige visuals passen goed bij de speelse aard van het spel en helpen om de vrolijke sfeer te creëren. Echter, vergeleken met andere games op dezelfde console, zoals The Legend of Zelda: Skyward Sword (een compleet andere genre van spel natuurlijk), kan Wii Party visueel gezien wat achterblijven.

Maar hoewel Wii Party geen grafische hoogstandjes biedt, voldoet het wel aan de verwachtingen voor een party-game op deze console.

De graphics zijn vergelijkbaar met Wii Sports en Wii Sports Resort. Voldoende voor dit soort spellen.

Muziek en geluid: Oké, maar weinig memorabel

De muziek en geluidseffecten in Wii Party dragen aanzienlijk bij aan de algehele ervaring van het spel. De muziek is vrolijk en energiek, wat perfect past bij de feestelijke sfeer die Wii Party probeert te creëren. Elk speltype heeft zijn eigen soundtrack die bijdraagt aan de sfeer van de minigames en spelstanden. Hoewel de muziek aangenaam is en een goede achtergrond vormt, zijn de melodieën niet bijzonder opvallend of memorabel, wat je misschien zou verwachten van een game met een dergelijke focus op plezier en entertainment. Behalve dan de muziek van het hoofdmenu, die is wel super herkenbaar!

De geluidseffecten zijn functioneel en dragen bij aan de dynamiek van de minigames. Van de geluidjes die je ontvangt bij het winnen van een minigame tot de geluiden van de dobbelstenen, alles is ontworpen om de spelervaring te verrijken. Eenvoudig, maar voldoende.

Wat het geluid wel enigszins interessanter maakt, is de rol van de spelhost. Deze “presentator” spreekt in soort brabbeltaaltje dat bedoeld is om de sfeer luchtig en speels te houden. Deze karakteristieke spraak kan vooral voor jonge spelers leuk zijn, omdat het een extra laag van entertainment toevoegt. Hoewel de brabbeltaal op sommige momenten wat repetitief kan aanvoelen, stoort het niet echt en draagt het bij aan de charmante en kindvriendelijke uitstraling van het spel.

De host met zijn brabbelende, Mickey Mouse-achtige stem. Gelukkig kun je dit gewoonlijk overslaan.

Conclusie

Zoek je een game die garant staat voor urenlang plezier met familie en vrienden? Trommel dan je vrienden en familie op en beleef de gezelligheid en hilariteit van Wii Party! Ondanks dat het enkele overeenkomsten vertoont met Mario Party, biedt Wii Party een unieke mix van spelstanden en minigames die gegarandeerd de hele familie zullen vermaken.

Het enige minpuntje is de verplichting om met de computer te spelen als je niet genoeg menselijke spelers hebt.

Wij geven dit spel een welverdiende 4,5 op 5!


Interesse om dit spel aan jouw collectie toe te voegen?


Heb geen product in de winkelwagen!
0