Bij veel oudere Nintendo consoles en spellen zijn PAL en NTSC niet compatibel met elkaar. Dat wil zeggen dat PAL spellen alleen te spelen zijn op PAL consoles en zo geldt dat ook voor NTSC spellen. Zelfs met een adapter of gemodificeerde console zijn de spellen niet perfect speelbaar, want PAL en NTSC hebben totaal verschillende framerates.
Alsof het onderscheid tussen PAL en NTSC nog niet genoeg is, zijn er ook nog PAL B en PAL A.
PAL staat voor ‘Phase Alternating Line’ en is een videogame-release territorium met daarin onder andere West-Europa, Australië en Nieuw Zeeland.
NTSC staat voor ‘National Television Standards Committee’ en is onder andere de Verenigde Staten en Japan. Vaak wordt Japan aangeduid met NTSC-J.
Bij de NES bijvoorbeeld zijn er twee versies van een PAL-console:
- PAL A spellen (Mattel of Nes-versie) werden verkocht in het Verenigd Koninkrijk en Italië
- PAL B spellen in de rest van Europa (Scandinavië, Duitsland, Frankrijk, Spanje enz.)
Het is niet mogelijk om PAL-A spellen te spelen in een PAL-B console en omgekeerd. Daarnaast is het ook niet mogelijk om NTSC-spellen op een ongemodificeerde NES af te spelen. Probeer je dit toch, dan zal het spel telkens na ongeveer één seconde herstarten.
Het is heel belangrijk dat je enkel de games koopt die je op jouw console kunt spelen, anders werken ze niet. Daarom zul je ook steeds de regio zien staan bij elk spel op onze website. Voor ons een kleine moeite, maar voor iedereen een grote geruststelling!
Wist je dat…
Je bij de oudere games van Nintendo de regio kunt herkennen aan het ‘Nintendo seal of quality’? Dit is de gouden ster die op elk label van elk officieel door Nintendo gelicentieerd spel terug te vinden is.
- Bij spellen voor PAL-consoles (A & B) is dit logo een ronde cirkel
- Bij spellen voor NTSC-consoles is het logo eerder ovaal van vorm
Let op: dit is bij de meeste spellen zo, maar jammer genoeg niet bij alle spellen. Kijk daarom ook steeds naar de tekst die onder het label staat. Komt het woord USA erin voor? Dan weet je zeker dat het om een NTSC-cartridge gaat.
En wist je ook dat je geen NES-spellen zult vinden uit Japan? De NES is nooit uitgekomen in Japan, maar wel de Famicom (Family Computer), die een andere vorm van cartridges gebruikt.